A FILMKLUB olyan rendszeres összejövetel, amely közösségi moziélményt nyújt, miközben kellemes szórakozást is biztosít. Lehetõséget kínál kötetlen eszmecserére, kapcsolatok építésére és barátságok kialakulására is. A P’Art Moziban nagy hagyománya van ennek. Sok esetben a film alkotóit és szereplőit is vendégül látjuk, így tesszük még színesebbé a filmek utáni beszélgetéseket.

Szeretettel várunk mindenkit filmklubjainkon!


Filmklub:
Lélekmozi tematikus filmsorozat
Leírás:

Pszichológia nélkül a filmkultúra a matematika nyelvén lenne megírva. A megjelenített elbeszélés arkhimédészi pontja a szereplők közötti kapcsolatrendszer. A kritikusokkal szemben elemezzünk mielőtt ítélkezünk! Ne csak a benyomásainkra építsük a kulturális élményünket, adjunk lehetőséget, hogy dolgozni kezdjenek bennünk a filmek!

A filmklub házigazdája: Tanner Gábor filmesztéta

Soron következő vetítések:
Ehhez a filmklubhoz jelenleg nincs meghirdetett előadás!
Filmklub:
Ökumenikus tematikus filmsorozat
Leírás:

Egykor a mozgóképet arra használták, hogy elképzelhetetlenül messzi tájakról hozzon átélhető hírt. Most használjuk a filmklubot arra, hogy megtaláljuk a szétforgácsolódott világban az egységet! Széthullott valós és lelki tájak másfélórás filmes struktúrában. Keressünk azonos pontokat a sokféleségben!

A filmklub házigazdája Tanner Gábor filmesztéta.

Soron következő vetítések:
A csendes lány plakátja
A csendes lány
feliratos ír dráma, 94 perc, 2023
Vetítés ideje: 2023.03.21. 18:00
Cáit mindössze tízéves, csendes kislány, aki hányattatott körülmények között nő fel. Örökké kimerült és ismét terhes édesanyjának a sok gyerek mellett nem jut ideje rá, alkoholista, hirtelen haragú apja pedig inkább jobb, ha nem foglalkozik vele. A család úgy dönt, a legjobb lesz mindenkinek, ha Cáit-et a nyárra rokonokhoz adja. Seán-nál és Eibhlín-nél, a gyerektelen, érzékeny és boldogtalan párnál egészen új világ nyílik ki a kislány előtt. A farm és idilli, zöld környezetében egy idő után Cáit is kitárulkozik, és fény derül arra a titokra is, amit újdonsült gondozói elrejtenének előle.
rendező: Colm Bairéad
szereplők: Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett, Michael Patric, Kate Nic Chonaonaigh, Joan Sheehy
zene: Stephen Rennicks
kamera: Kate McCullough
ÖKUMENIKUS VETÍTÉSSOROZAT: A vetítés után beszélgetés TANNER GÁBOR filmesztétával
Filmklub:
Nyisd ki a szemed! tematikus filmsorozat
Leírás:
A sorozatban olyan kortárs filmekkel ismerkedünk, amelyek a személy önismeretének és ebből adódó felelősségének kérdéseit vizsgálják a fanatizmus és gyűlöletcselekmények, a kulturális és vallási sokféleség társadalmi és spirituális problémáival való együttélés területén. Vagyis a mi kérdéseinket. Találkozásaink során kultúráink, történelmünk, a hit és vallás összefüggéseinek tükrében keressük a nyitott kérdéseket és a nyitott válaszokat. Eszközünk a derűs szellemi munka és kritikai gondolkodás. Célunk az öröm, amelyet a lélek szabadsága táplál.

Házigazdák: Szarka Judit filmesztéta és Schramkó Péter magántanár
Soron következő vetítések:
R.M.N. plakátja
R.M.N.
Vetítés ideje: 2023.03.28. 18:00
Közeleg a karácsony. Matthias külföldről tér vissza a havasok között fekvő erdélyi szülőfalujába. A férfi aggódik fia, Rudi miatt, és minden vágya, hogy viszontláthassa egykori szerelmét, Csillát. A faluban valami megfoghatatlan nyugtalanság és irracionális rettegés honol. Amikor a péküzembe, ahol Csilla dolgozik, felvesznek két messziről érkezett alkalmazottat, felszínre törnek a korábban rejtett indulatok.
rendező: Cristian Mungiu
szereplők: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldovan, András Hatházi, Rácz Endre
kamera: Tudor Vladimir Panduru
NYISD KI A SZEMED VETÍTÉSSOROZAT: A vetítés után beszélgetés SCHRAMKÓ PÉTER magántanárral és SZARKA JUDIT filmesztétával
Filmklub:
Paparazzi tematikus filmsorozat
Leírás:

Leskelődünk, kutakodunk nagy filmalkotók, nagy színészek, nagy sztorik után. Nem erőszakosan persze, mint a Paparazzo Fellini Édes életében. Filmklubunkban a mesterek „nagyságát” szeretnénk kifürkészni. Mitől és miként válik egy film klasszikussá, alapvetéssé, vagy más megközelítésben, igazi művészetté. A válaszokhoz, mi filmnézők egymást is fürkésszük! A remekművek révén megszülető érzéseink, az előhívott információk jelzik, hol tartunk éppen önmagunk és a világ megismerésében. A diskurzust filmrendező vezeti, aki filmjeiben is inkább kérdezni szeret, mintsem kijelenteni.

A filmklub házigazdája: Tóth Tamás filmrendező

Soron következő vetítések:
Dögkeselyű plakátja
Dögkeselyű
Vetítés ideje: 2023.03.29. 18:00
Simon József taxisofőrtől két jól öltözött öreg hölgy utas ellop tízezer forintot, azt az összeget, amelyet Simon adósságának visszafizetésére gürcölt össze. A tolvajokkal szemben, akik, mint kiderül, profi bűnözők, reménytelennek látszik törvényes úton keresni az igazságot, Simon ezért alvilági módszerekkel kezd egyszemélyes hadjáratba: rabol, hamisít, túszt ejt, zsarol és az egyre keményebb akciók során egyre inkább maga is szakszerűvé válik. Visszaszerzi a pénzt, lebuktatja a csalókat. A "győzelemnek" azonban ára van.
rendező: András Ferenc
szereplők: Cserhalmi György, Temessy Hédi, Perczel Zita, Bács Ferenc, Maria Gładkowska, Blaskó Péter
zene: Kovács György
kamera: Ragályi Elemér
PAPARAZZI VETÍTÉSSOROZAT: A vetítés után beszélgetés TÓTH TAMÁS filmrendezővel
Filmklub:
Filmfestés
Leírás:

Minden érdeklődőt szeretettel várok egy különleges filmfeldolgozásra. A film élményéből kiindulva festékkel, papíron a művészetterápia eszközeivel megtámogatva hívunk elő képeket. Semmilyen rajzos előképzettség nem szükséges a folyamat átéléséhez.

A filmklub házigazdája: Varga Anna vizuális és környezetkultúra tanár

Soron következő vetítések:
Ehhez a filmklubhoz jelenleg nincs meghirdetett előadás!