​​A VÉR NEM VÁLIK VÍZZÉ – HÍRESSÉGEK TEHETSÉGES LESZÁRMAZOTTAI​​​

Gregory Peck, Donald Sutherland – igazi legendák, nem vitás. De azt tudtátok, hogy unokáik is követték őket a színészi pályán? Híres ősök tehetséges leszármazottai következnek.​

Anne Gwynne és Chris Pine

Chris Pine a Star Trek-filmek sztárja a ’40-es évek népszerű színésznőjének, Anne Gwynne-nek az unokája. A nagymama a kor sikolykirálynőjének számított, sok horrorban és rengeteg krimiben szerepelt a ’40-es, ’50-es években. Unokája pedig ünnepelt hollywoodi csillag, a Star Trek mellett olyan filmekben láthattuk, mint a Wonder Woman, a Förtelmes főnökök vagy a Neveletlen hercegnő második része.
​​

Lionel és Drew Barrymore

Drew Barrymore mindössze 7 éves volt, amikor megismerte a világ bontakozó színészi képességeit és azóta is a szakma egyik állócsillaga. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy Drew nagyapja, Lionel Barrymore Oscar-díjas színész és rendező volt a ’30-as és az ’50-es évek között.
​​

Donald és Sarah Sutherland

Donald Sutherlandet és fiát, Kiefert senkinek nem kell bemutatni. Az ő családjuk is legendás, akárcsak Douglaséké. És immár az unoka, Sarah neve is ismerősen cseng a filmkedvelők számára. A 32 éves színésznő több sorozatban is feltűnt már és kacsingat a producerkedés felé is.
​​

Gregory és Ethen Peck

Az ötvenes években alig volt olyan lány, aki ne cserélt volna boldogan Audrey Hepburnnel, amikor a Római vakációban szorosan Gregory Peckhez simulva motorozgatott. A sármos színész unokája, a 34 éves Eathan Peck is a színészi pályát választotta, a szakma a jövő egyik nagy reménységeként tartja őt számon.
​​

Forrás: Brightside​​​MARTIN SCORSESE LESZ AZ EGYIK PRODUCERE
MUNDRUCZÓ KORNÉL ÚJ FILMJÉNEK


Martin Scorsese
Oscar-díjas rendező executive producerként csatlakozik Mundruczó KornélPieces of a Woman című filmjének csapatához – közölte a produkció kedden az MTI-vel.

Mint írják, a BRON Studios Los Angelesben jelentette be kedden, hogy Martin Scorsese csatlakozik a produkcióhoz, amelynek világpremierje szeptemberben a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz, amit a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon megrendezett gálavetítés követ. A produkció főbb szerepeit Vanessa Kirby és Shia LaBeouf játssza, míg a további szerepekben többek között az Oscar-díjas Ellen Burstyn, Molly Parker, Iliza Shlesinger, Benny Safdie, Jimmy Fails és Sarah Snook is látható lesz.

A Pieces of a Woman Mundruczó Kornél első angol nyelvű, külföldi gyártású rendezése. Munkásságát a tengerentúli szakma régóta figyelemmel kíséri, többek között olyan, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott filmek miatt, mint az Un certain regard fődíjas Fehér isten – áll a közleményben.

„A Pieces of a Woman számomra egy mély és egyedülállóan megindító tapasztalás volt. Az első jelenettől fogva megragadott, és ez az élmény csak fokozódott, ahogy néztem, miközben elbűvölt a filmkészítés és a pazar színészi játék, amelyben régi kollégám, Ellen Burstyn is ragyog– fogalmazott a Scorsese.

Mundruczó Kornél elmondta, hatalmas kiváltság, amikor egy olyan művész értékeli a munkáját, aki kívül-belül ismeri a filmkészítés minden részletét. „Az ember mindig sebezhetőnek érzi magát, amikor intim és szívéhez közel álló anyagon dolgozik, de a tény, hogy Martin Scorsese csatlakozott a Pieces of a Woman csapatához, a fantasztikus színészgárdán és stábon túl, valódi visszaigazolás arra, hogy megéri azt kockáztatni, hogy valami igazán személyeset alkothassunk” – mondta a rendező.

Forrás: MTI


ELKEZDŐDÖTT AZ „EL A KEZEKKEL A PAPÁMTÓL!” CÍMŰ KÜLÖNLEGES CSALÁDI FILM FORGATÁSA

 A hazai mozifilmgyártás újabb mérföldkőhöz érkezett: a Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő különleges látványvilágú családi filmet nemzetközi produkciókhoz mérhető stábbal és technikai háttérrel forgatják.

A történet kiindulópontja Lakner Artúr 1942-ben megjelent Édes mostoha című, híres regénye. Több mint 100 fős forgatócsoport, kivételes forgatási helyszínek, egyedi díszletek, elképesztő látvány- és fantáziavilág, slágergyanús betétdalok és kiváló színészek – mindez már most elmondható a tervek szerint 2021-ben mozikba kerülő El a kezekkel a Papámtól! című filmről. A Dobó Kata és Gulyás Buda rendezésében mozivászonra kerülő történet egyik főszereplője Csobot Adél lesz, aki most először egy mozifilmben is megmutatja a tehetségét.

A film szereplői között olyan ismert és elismert színészek tűnnek fel, mint Bokor BarnaElek FerencGubás Gabi, Járai MátéNagypál GáborPálmai Anna és Pindroch Csaba. Főszereplői többek között a Dorkát alakító 11 esztendős Marczinka Bori, akit több száz jelentkező közül választottak ki és az Esztert megformáló Csobot Adél is, akinek ez az első filmszerepe. Ő énekli a produkció egyik fülbemászó, slágergyanús betétdalát is, ami a másik 3 betétdallal együtt az Artisjus- és EMeRTon-díjas zeneszerző és zenei előadó, Rakonczai Viktor  szerzeménye.

Az EL A KEZEKKEL A PAPÁMTÓL! 2021-ben várható a mozikba.

Facebook: https://www.facebook.com/elakezekkelapapamtol

Instagram: https://www.instagram.com/elakezekkelapapamtol/

Forrás: InterCom

HORVÁT LILI RENDEZŐ MOZIFILMJÉT MEGHÍVTÁK A VELENCEI FILMFESZTIVÁLRA

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétreaz első magyar film lesz a Giornate degli Autori (Venice Days) versenyprogram történetében

A világ legnagyobb múltra visszatekintő, legendás filmfesztiválja 2020. szeptember 2-12. között kerül megrendezésre. A Giornate degli Autori (Venice Days) szekció július 23-án este jelentette be mindössze tíz filmből álló válogatását, ebben kapott helyet Horvát Lili második nagyjátékfilmje. A 17 évvel ezelőtt alapított szekcióba, mely az újítás és eredetiség ünneplését tűzte zászlajára, most először válogattak be magyar alkotást.

„Márta titokzatos és hipnotikus belső utazása magával ragadott bennünket. Horvát Lili nagyon kifinomult és érzelmes módon ábrázolja a női pszichét és annak rejtekútjait” – indokolta döntését Gaia Furrer, a Giornate degli Autori művészeti vezetője.

„A Felkészülés... számomra elsősorban a szerelem projektív természetéről szóló személyes történet. A film a szerelmet az őrülettől elválasztó, nyugtalanítóan homályos határsávban játszódik. Mennyiben építjük önmagunkban a szerelmi történeteket? Meddig tart a vágyott valóság, és hol kezdődik a realitás? Mennyire másképpen megélhető két ember számára ugyanaz a szerelem?” – fogalmazott filmjéről a rendező.

A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet 354 millió forintos támogatásával. A 35 mm-es nyersanyagra forgatott film operatőre a rendező régi alkotótársa, Maly Róbert, aki a Szerdai gyerek mellett az Oscar-díjas Mindenkit is jegyzi.

A film főszerepeiben Stork Natasát és Bodó Viktort láthatjuk. További fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor tűnik fel a filmben.

Horvát Lili 2015-ben első mozifilmjével, a Szerdai gyerekkel megnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West programjának fődíját, a kritikusokból álló FEDEORA zsűri díját, és számos további rangos nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a világpremiert követően, szeptember 24-én érkezik a magyar mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Forrás: NFI

A FELDOBOTT KŐ ÚJRA A CANNES-I VÁLOGATÁSBAN

Idén már ötödik alkalommal válogatott be a Nemzeti Filmintézet által restaurált magyar filmklasszikust a cannes-i filmfesztivál „Cannes Classics” című hivatalos programja.

Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem, Fábri Zoltán Körhinta, Bacsó Péter A tanú című alkotásait 

Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem, Fábri Zoltán Körhinta, Bacsó Péter A tanú című alkotásait követően idén Sára Sándor önéletrajzi klasszikusa, a Feldobott kő kapott meghívást a programba, amelyben olyan jelentős és népszerű alkotások is szerepelnek, mint Wong Kar-wai Szerelemre hangolva című filmje.

„Mindegyik, a cannes-i filmfesztiválra kiküldött film egy-egy felénk dobott kő. A szóban forgó kis kavics nem más, mint Sára Sándor Feldobott kő című filmje, egy remekül fényképezett, fegyelmezett szerkezetű fikciós „dokumentumfilm”, amely eltökélt, mint a filmben a szabad ég alatti vetítésén részt vevő szereplők. A film által felvetett politikai kérdések, és az általa közvetített intenzív, közös filmművészeti élmény sarkalltak minket arra, hogy a Cannes Classics szekcióba beválogassuk a múlt e kovakövét, amely bár távoli, mégis oly közelinek hat, mint egy zsebre tett kavics.” – mondta a film kiválasztásáról Gérald Duchaussoy, a Cannes Classics program igazgatója.

A Feldobott kő 52 év után tér vissza Cannes-ba, ahol 1968-ban a versenyprogramban szerepelt. 1968-ban két magyar játékfilm is bekerült a rangos versenybe: Jancsó Miklós Csillagosok katonák (1967) és Sára Sándor Feldobott kő (1968) című alkotása. Az országszerte kibontakozó diáklázadások miatt azonban a fesztivál félbeszakadt, bár Sára Sándor filmjét még sikerrel levetítették.

A magyar újhullám e nagyhatású alkotása szokatlan vizuális erővel láttatja az ötvenes évek magyar falujának véres történelmét, az emberéletekbe kerülő, erőszakos szövetkezetesítést és a kötelező parcellázásokat. A főszereplő fiatal geodéta, akiből a film végére filmrendező lesz, teodolitján át a néző a Magyarországot a feje tetejére állítva látja, hatalmas totálokban.

A restaurált mozikópia idei cannes-i premierje nem kevésbé rendkívüli körülmények között valósul meg. A 73. Cannes-i Filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt nem a szokott módon tartják meg: a Cannes Classics válogatást a lyoni Lumiére Fesztiválon (október 10-18.) és a Rencontres Cinématographiques de Cannes eseményen vetítik (november 23-26.).

A Feldobott kő teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Nemzeti Filmintézet igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor közös munkája. A restaurálási munkálatokban részt vett Sára Sándor rendező-operatőr is. A Nemzeti Filmintézet 2017-ben beindított hosszútávú filmfelújítási és digitalizációs programjának köszönhetően, eddig közel 100 magyar filmklasszikus teljeskörű restaurálása készült el.

Előzetes: 
https://youtu.be/EyuCZCYX4nI   /   Bővebben: https://www.festival-cannes.com
Forrás: NFI

AGAPÉ – MAGYAR VIZSGAFILM A CANNES-I FILMFESZTIVÁL VÁLOGATÁSÁBAN

Beleznai Márk AGAPÉ címmel, Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston főszereplésével készült rövidfilmjét kiválasztotta a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléjét fizikai valójában idén nem tarthatták meg a szervezők, de a rangos cannes-i válogatás filmjeit későbbi fesztiválokan világszerte bemutatják.

Nyilvánosságra hozták a cannes-i fesztivál teljes filmválogatását a szervezők. A filmes egyetemeken készült alkotások legjobbjait összegyűjtő Cinéfondation programba beválasztották Beleznai Márk, a METU végzősének másodéves vizsgafilmjét. A 16 perces Agapé című rövidfilm Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston főszereplésével készült, operatőre Barna Máté, vágója Kőváry Dániel, zeneszerzője Obbágy Máté volt. A film szűkre szabott képekkel és portrészerű beállításokkal mutatja meg egy majdnem hétköznapi kapcsolat kialakulását – ahogy az a főszereplők arcán lejátszódik. Kornél, a tizenéves filmőrült és Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő találkoznak.

Az Agapé forgatókönyvét is jegyző Beleznai Márk idén diplomázik a METU Mozgókép és média szakirányán, diplomafilmjét készíti elő, és hétvégenként a főváros legkisebb mozijában, a Cirko-Gejzírben dolgozik, ahol ő a mozigépész.

Szeptemberben az Agapé látható lesz a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjában.

Forrás: NFI

A JÁTSZMÁVAL FOLYTATÓDIK A VIZSGA

A VIZSGA című felejthetetlen krimi thriller folytatása augusztus végétől forog. A JÁTSZMA Fazakas Péter rendezésben a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül. A hidegháborús hatvanas évekbeli állambiztonsági kémjátszmában újra együtt játszik Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter.

A vizsga című nagysikerű film bemutatója után 10 évvel, 2021-ben visszatér a mozikba tartótisztként Nagy Zsolt (képünkön), a mentoraként Kulka János, a kettős játékot űző titokzatos szeretőként Hámori Gabriella és az ávós vizsgabiztosként Scherer Péter.
A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 883,26 millió forint támogatást szavazott meg A játszma címmel készülő folytatásra. A 43 napos forgatás augusztus végén kezdődik,

A vizsga sokak által várt folytatásában a hidegháborús hatvanas években a kádári titkosszolgálat új, minden eddiginél fordulatosabb és veszélyesebb állambiztonsági játszmába kezd. A vizsgá-ban megismert emlékezetes karakterek mind-mind visszatérnek az izgalmas második felvonásban, amelyet ezúttal is Köbli Norbert (Örök tél, Trezor, A berni követ) írt.
A producer Lajos Tamás (Örök tél, A berni követ), a rendező Fazakas Péter (Árulók, Szabadság különjárat), az operatőr Nagy András (Örök tél, Félvilág).

A játszma a Film Postive gyártásában készül.

Forrás: NFI